måndag 19 mars 2012

Måndagsfika i trevligt sällskap



Idag har vi haft besök av de som ägde gården före oss. Det är ett äldre par som är helt underbara. De har mer eller mindre "adopterat" oss och ser numer Hjärtat som lite av ett barnbarn. De kommer och hälsar på lite nu och då. Varje gång de kommer har de med sig någon rolig, genomtänkt present. Den här gången hade de med sig flera...men vad det var får ni se en annan dag. Mormor och morfar var också här så vi hade ett par timmar med trevligt prat och gott fika. Pajen jag bakat blev uppskattad omän jag själv tyckte att den gärna kunde fått vara lite längre i ugnen. Den var i alla fall väldigt enkel att baka och visst ser den festlig ut? Tillsammans med vaniljglass blev det alldeles utmärkt bjudfika. Receptet har ni här om ni vill prova!


Knäckig äppelpaj med marängtäcke

Pajdeg:
150 g smör
1 ½ dl socker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Fyllning:
4 äpplen
½ dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk potatismjöl
kanel

Maräng:
2 äggvitor
1 dl socker

Nu då?
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smält smöret och häll över och blanda ihop. Låt degen vila en stund i kylskåp.
Skala äpplen och skär dom i tunna klyftor. Blanda klyftorna med socker, vaniljsocker och potatismjöl.
Tryck ut degen i en pajform. Lägg ut äppelklyftorna och strö kanel över. Grädda pajen i 200°C i ca 25 minuter, äpplena ska vara nästan klara. Vispa ihop marängen, man ska kunna vända skålen utan att marängen ramlar ut. Spritsa marängen över pajen och grädda tills marängen känns torr och har fått färg.

Mumsa och njut!

1 kommentar: